Klimaatweek 2024
Tijdens de klimaatweek 2024 zetten ondernemers uit Wijchen zich in om het klimaat extra onder de aandacht te brengen. Hier dragen wij ook graag ons steentje aan bij door te vertellen wat we doen tegen voedselverspilling.
Voedselverspilling is één van de pijlers waar we actief mee bezig zijn bij Hoogeerd. Dit doen we op een proactieve manier door te analyseren en te meten wat er dagelijks terug naar de keuken komt vanuit het restaurant en de buffetten. Vervolgens passen we de hoeveelheden en prijs aan, zodat er zo min mogelijk verspilling is van eten. We willen uiteraard dat je als gast wel voldoende kunt eten, daarom is het altijd mogelijk om tegen betaling een extra aardappel- of groentegarnituur bij te bestellen. Lees alles over dit prachtige initiatief op www.greendish.com
Wil je weten wat je zelf kunt doen om duurzaam met eten om te gaan?
- Kook met seizoensgebonden ingrediënten: “Probeer zoveel mogelijk te koken met producten die op dat moment in het seizoen zijn. Dit vermindert de ecologische voetafdruk, omdat er minder energie nodig is voor het verbouwen, vervoeren en bewaren van deze producten.”
- Verminder voedselverspilling: “Plan je maaltijden vooruit en gebruik restjes creatief. Door ingrediënten slim in te zetten en restjes te verwerken in een nieuwe maaltijd, bespaar je zowel voedsel als geld.”
- Kies voor plantaardige maaltijden: “Door vaker te kiezen voor plantaardige maaltijden, verminder je de vraag naar vlees en draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot. Zelfs één dag per week geen vlees eten maakt al een verschil.”
- Gebruik lokale producten: “Ondersteun lokale boeren en producenten door lokaal geteelde producten te kopen. Deze hebben minder transport nodig en zijn vaak verser, wat beter is voor het milieu en je gezondheid.”
- Energiezuinig koken: “Kook met deksels op je pannen en gebruik de juiste panmaat voor je gerechten. Dit bespaart energie en maakt je kookproces efficiënter.”
Een lekker recept met seizoensgroenten uit de herfst? Dat hebben we natuurlijk ook voor je.
En wil je niet zelf koken maar wel deze heerlijke gerechten proeven? Dan ben je natuurlijk erg welkom in ons restaurant. Houd onze socials in de gaten om te weten wanneer je welk gerecht kunt proeven. We serveren onderstaande recepten als onderdeel van een gerecht.
Pompoenstoofpot met linzen en wortelen
Ingrediënten:
- 1 middelgrote pompoen
- 2 wortelen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 g groene of bruine linzen
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- Verse kruiden zoals tijm of rozemarijn
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Schil de pompoen en snijd deze in blokjes. Snijd ook de wortelen in plakjes.
- Verhit olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht zijn.
- Voeg de komijn en paprika toe, en bak kort mee.
- Voeg de pompoen, wortelen, tomatenblokjes, linzen en een kopje water toe. Breng aan de kook en laat 25-30 minuten zachtjes pruttelen totdat de linzen gaar zijn.
- Breng op smaak met verse kruiden, zout en peper.
- Serveer met volkoren brood of een granenmix zoals quinoa of couscous.
Hartige quiche met paddenstoelen en prei
Ingrediënten:
- 1 vel bladerdeeg (bij voorkeur volkoren)
- 200 g gemengde paddenstoelen (zoals kastanjechampignons, oesterzwammen)
- 2 preien
- 2 eieren
- 200 ml (plantaardige) kookroom
- 100 g geraspte oude kaas (optioneel)
- 1 teentje knoflook
- Zout en peper naar smaak
- Verse kruiden zoals peterselie of bieslook
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een quichevorm met het bladerdeeg.
- Snijd de paddenstoelen en prei in stukjes. Verhit olie in een koekenpan en bak de prei en paddenstoelen totdat ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
- Klop de eieren los met de kookroom, voeg zout, peper en eventueel de geraspte kaas toe.
- Verdeel het prei- en paddenstoelenmengsel over het bladerdeeg. Giet het eimengsel eroverheen.
- Bak de quiche in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
- Garneer met verse kruiden en serveer met een salade van seizoensgroenten zoals rode biet en veldsla.